|
|
|
... liszttel dolgozzuk össze, hogy kemény tésztát kapjunk. Kis darabkákat csipkedünk belőle, majd lisztezett tálcára tesszük. Amikor a leves megfőtt, fűszeres rántást készítünk. A lisztet a forró olajban zsemleszínűre pirítjuk. A finomra vágott hagymát és a zúzott fokhagymát belekeverjük, pár pillanatig tovább pirítjuk, majd pirospaprikával színezzük. Ezután hideg vízzel gyorsan simár... |
|
|
|
|
|
|
|
... összekeverjük. A masszából kerek kroketteket formázunk, és enyhén összenyomjuk, hogy 5-6 cm átmérőjű korongokat kapjunk. Lisztbe, felvert tojásba, zsemlemorzsába forgatjuk, majd bő, forró olajban kisütjük. Egyszerre keveset tegyünk a serpenyőbe, és addig süssük, amíg aranybarnák lesznek. Szalvétára szedjük, lecsöpögtetjük, és azonnal tálaljuk.
SAJTOS-VIRSLIS MAKARÓNI... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... gerezd fokhagyma
» 2 fakanál liszt
» 1 leveskocka
» 1l tej
» 2 dl. tejföl
» só
» bors
Felrakjuk 2 dl vízben a leveskockát. Olajban meg kell pirítani az apróra vágott fokhagymát, rászórjuk a lisztet és ezt felöntjük a húsleves-lével. Ráöntjük a tejet és megvárjuk, míg felmelegszik, de nem forr fel. A tejfölt jól össze... |
|
|
|
|
|
|
|
... macesz
Hozzávalók: Személyenként 1 tojás, só, kb. 1 maceszlap.
A maceszlapot csíkokra törjük, meleg vízzel leöntjük, majd kettőt-hármat összeragasztva a tojásba mártjuk, majd forró olajban pirosra sütjük.
Gazdag egytál
Hozzávalók: 1 csomag gyorsrizs, 20 dkg zöldbab, 1 kisfej karfiol, 1 csomó leveszöldség, 1/2 kg marhahús (de lehet sertés, pulyka vagy bárm... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... zöldpaprikát, ugyanennyi paradicsompaprikát, héjukat hasonló módon lehúzzuk és a paprikahúst apróra vágjuk. Fél kg paradicsomot megfőzünk és áttörünk. Két-három fej hagymát apróra vágunk és 2 dl olajban megpároljuk. Az egészet összekeverjük egy zománcozott lábosban és még néhány percig együtt pároljuk. Ízlés szerint sózzuk és egy kevés cukorral ízesítjük. Kis üvegekbe rakjuk, lekö... |
|
|
|
|
|
|
|
... utána negyedórát, pihentetjük. - Lábasban bő olajat forrósítunk. - A forró olajba mártott evőkanállal " galuskát " szaggatunk - egyszerre csak 4-5 db-ot, mert sütés közben megnőnek. A forró olajban aranysárgára sütjük. (Ha az egyik fele megsült, a galuskák saját maguk megfordulnak.) - Vaníliás porcukorral meghintve, ízlés szerint pikáns lekvárral, gyümölcsöntettel melegen tálaljuk... |
|
|
|
|
|
|
|
... kicsontozott csirkecombokat szórjuk meg sóval, borssal, grillfűszerrel és oregánóval, majd roston süssük meg. A cukkinit szeleteljük fel fél centi vékony szeletekre, fűszerezzük be, majd olívaolajban mindkét oldalukat süssük meg. Halmozzuk a csirkehúsra, a tetejére lisztbe forgatott grillezett gomolyasajtot tegyünk, végül öntsük rá a gombamártást. Az olajban fonnyasszuk meg a hagy... |
|
|
|
|
|
|
|
... sűrű habart tojást. Kicsit hűtsük ki, a kiterített karaj egyik szélén halmozzuk végig, és szorosan göngyöljük fel. Spárgával kötözzük át, kívülről is sózzuk, borsozzuk meg, és kevés forró olajban minden oldalát pirítsuk meg. Tegyük tepsibe, locsoljuk meg a visszamaradt olajjal, és 180 °C-os sütőben süssük 15 percig. A felaprított rozmaringot a zsemlemorzsával keverjük össze, forga... |
|
|
|
|
|
|
|
... vaníliás cukor
A hozzávalókat összekeverjük, aki szereti egy kis reszelt citromhéjat is tehet bele.
1 órára betesszük a hűtőbe, majd vizes evőkanállal kiszedve a tálból, forró olajban megsütjük pirosra.
Vaníliás cukorral meghintjük és melegen tálaljuk.
Aszalt barackos farsangi fánk
Hozzávalók: 10 dkg cukrozott citromhéj, 15 dkg aszalt ... |
|
|
|
|
|
|
|
... vaníliás cukor
A hozzávalókat összekeverjük, aki szereti egy kis reszelt citromhéjat is tehet bele.
1 órára betesszük a hűtőbe, majd vizes evőkanállal kiszedve a tálból, forró olajban megsütjük pirosra.
Vaníliás cukorral meghintjük és melegen tálaljuk.
Aszalt barackos farsangi fánk
Hozzávalók: 10 dkg cukrozott citromhéj, 15 dkg aszalt ba... |
|
|
|
|
|
|
|
... zöldpaprikát, ugyanennyi paradicsompaprikát, héjukat hasonló módon lehúzzuk és a paprikahúst apróra vágjuk. Fél kg paradicsomot megfőzünk és áttörünk. Két-három fej hagymát apróra vágunk és 2 dl olajban megpároljuk. Az egészet összekeverjük egy zománcozott lábosban és még néhány percig együtt pároljuk. Ízlés szerint sózzuk és egy kevés cukorral ízesítjük. Kis üvegekbe rakjuk, lekö... |
|
|
|
|
|
|
|
... szerecsendió
-Elkészítés:
A brokkolit szedd rózsákra, és mosd meg. A vastagabb szárrészeket mosd meg, majd vagdosd össze. A pórét tisztítsd meg, fehér részét vágd össze durvára, majd a forró olajban pirítsd 1-2 percen át. Ezután tedd rá a brokkoli összevagdalt szárát, és a megpucolt, vékonyra szeletelt krumplit. Az egészet kevergesd 1-2 percen át, majd öntsd fel 1,5 lite... |
|
|
|
|
|
|
|
A tartósítás története dióhéjban
Őseink a leszedett bogyókat, gyümölcsöket napon szárították, majd jégverembe tették, hogy tovább tartósítsák azokat. A görögök és a rómaiak már mézben és mustban tartósították gyümölcseiket, sőt, a cukrozott gyümölcsök receptje is tőlük ered. A befőzve tartósítás alapját egy 18. századi francia cukrászmester teremtette meg azzal, hogy ráj... |
|
|
|
|
|
|
|
... ezáltal lehetővé teszi több marihuána hozzáadását az üstbe. Ha az üst zsírral lenne tele, az eredmény sok zsír lenne gyenge koncentrációjú THC tartalommal. A víz/zsír kombinációval az aktív olajban oldódó anyagok a főzetben jelenlevő zsírok alacsony százalékába koncentrálódnak. Mivel némelyik marihuána termés vízben oldódó része durva ízű és kaparja a torkot, kívánatos, hogy ezt a... |
|
|
|
|
|
|
|
... darabokban. Ez pár pillanat alatt olyan lesz, mint a liszt és kitűnően le van reszelve!
23. A hasábburgonya úgy lesz kívül ropogós, belül puha, ha kétszer sütöd meg bő forró olajban. Először csak halványsárgára, és szedd ki szalvétára, majd a rövid pihentetés után már szép pirosasra sütheted:))
24. A zöldborsó főzése nagy figyelmet igénylő művelet... A borsós... |
|
|
|
|
|
|
|
... maradék cukrot összekeverjük egy tálban és az élesztővel összegyúrjuk. Belisztezett deszkán könnyű tésztává gyúrjuk. 2 óráig meleg helyen pihentetjük.
Töltelék:
Megforrósított olajban a fokhagymát és újhagymát egy pillanat alatt átsütjük. Hozzáadjuk a fehér bort, szójaszószt, osztriga mártást és a cukrot, 20 mp-ig sütjük. Beleöntjük a vizet és felforraljuk. A feldarabo... |
|
|
|
|
|
|
|
... csomó újhagyma, 1 csomó petrezselyemzöld, kb. másfél dl
olaj, só, ecet, őrölt bors ízlés szerint.
A megmosott és megtisztított gombát cikkekre vágjuk, majd egy kevés olajban
megpároljuk. A zöldbabot kb. 2 cm-es darabokra vágva sós vízben megfőzzük
(konzervet is használhatunk), és mindkettőt lehűtve tálba tesszük. A
meghámozott paradicsomot cikk... |
|
|
|
|
|
|
|
... zsenge újkaralábé, negyed kg gomba vagy spárga, 1 csokor petrezselyem, 2 kanál liszt, 3 evőkanál liszt, só.
Az apróra darabolt zöldséget a finomra vágott petrezselyemmel megpároljuk az olajban, meghintjük a liszttel, majd felengedjük vízzel. Beleadjuk a húst, majd puhára főzzük. Galuskával tálaljuk.
Zöldségleves
Hozzávalók: 1 kisebb fej káposzta, 2 liter cson... |
|
|
|
|
|
|
|
... szerecsendió-virágot. Jól összedolgozzuk, ezután állni hagyjuk 10 percig. Annyi tejet adunk hozzá, hogy nagyon sűrű palacsintatésztát kapjunk. A húscsíkokat ebben a tésztában megmártjuk, majd bő, forró olajban pirosra sütjük. Ízlés szerint tálalhatjuk majonézes mártással vagy salátával.
Kapros fazék
45 perc
Nehézség: 2
50 dkg zsírosabb lapocka, 3 fej vörö... |
|
|
|
|
|
|
|
... esetén a paradicsomlé fél mokkáskanál paradicsompürével vagy paprikakrémmel is helyettesíthető. Ezután formáljunk belőle 2 cm vastag pogácsákat, forgassuk bele zsemlemorzsába, és forró olajban mindkét oldalát süssük pirosra. A sütést közepes lángon, fedő nélkül végezzük. Csak akkor forgassuk át, ha az alja már teljesen megsült, mert különben szétesik. Vigyázzunk rá, hogy ne égessü... |
|
|
|
|
|